2009. április 29., szerda

Talpat varrok


De milyen nehezen!

Iszonyatosan kemény talpnak való bőrt sikerült vennem, úgyhogy most szenvedek. Állítólag ez az igazi talpbőr, ezek szerint akkor, amit magamnak csináltam az nem igazi volt.

Megmagyarázom. Talpnak az állat (általában marha) hátrészén levő bőrt használják, ezt nevezik kruponnak.  A bőr ez a  területe a legerősebb, a rostok itt a legtömöttebbek (a szerkezet a legfeszesebb). Nna ez tényleg nagyon tömött, kivágnom is alig sikerült. Pedig vettem hozzá egy kis elektromos szabászgépet is (azt írták, jó bőrre, rugalmas anyagokban)! Persze ezt nem bírta, igaz a vastagság is a max. volt:  5-6 mm. Aztán vettem hozzá kisfűrészt :) Szinte repültem haza, elképzeltem, milyen jókat is fogok fűrészelgetni. Mondanom sem kell, ezzel is befürödtem rendesen. Na jó, azért voltak olyan részek, amit csak ezzel tudtam levágni. Végül aztán egy jó erős snitzerrel sikerült több lépésben, viszont viszonylag szépen kivágnom. 

Amit  a saját szandimnál használtam, az nagy valószínűséggel ún. hasszél volt. A vastagsága ennek is megvolt 5 mm, viszont sokkal-sokkal egyszerűbb volt dolgozni vele, ugyanis puhább, lazább szerkezetű. Én meg naivan azt gondoltam, hogy mind ilyen! Meg is állapítottam magamban, hogy ez nem is olyan nehéz, a végén még férficipőt is fogok csinálni! Na mostmár ezt másképp gondolom.

2009. április 27., hétfő

Nem egyszerű...

...a cipőkészítés. Főleg hogy eddig semmilyen neten fellelhető használható segédanyagot nem találtam. Pedig jó volna. De mindenki nagyon vigyáz a megszerzett tudására...Pedig én szeretnék sokat tudni, és remélem, hogy ez a blog segít nekem tanulni. Ezért jött létre. Ha szerencsém van, egy hozzáértő is erre téved, és üzenetet is hagy...

Papírcipők