2012. október 26., péntek

Branzol készítés

Ilyen posztom is rég volt, de ma branzolt készítettem egy kb 8cm-es sarokmagasságú kaptához, úgyhogy muszáj vagyok megosztani veletek abbéli örömömet, hogy sikerült! :) 

Talán mondtam már, hogy magas sarkú cipőt akkor "egyszerű" készíteni, ha a kaptafához való gyári branzol, talp, esetleg sarok is adva van. 
Mivel ilyenem nincs, és egy kész magassarkú sem fog az ölembe pottyanni, itt volt az ideje nekilátni egynek. 

 Egy kis képes beszámoló jön arról, hogy hogyan csináltam. Remélem látszik nagyjából a képeken hogy miből mi lett.  A branzol lényege, hogy mivel erre foglalódik a felsőrész, egyrészt a kapta talpformájával, íveivel kell megegyezzen, másrészt a kaptafa oldalsó íveinek is mintegy folytatása kell legyen. Akkor szép. 

Szakavatott szemmel nézve azért vannak hibái, pl. hogy kicsit túlcsiszoltam és 1-1,5 mm-el rövidebb lett, de bízom benne, hogy ha bevonom (kap a szélére egy csíkocska bőrt a felsőrész anyagából) akkor stimmelni fog. 
Bőrből készítettem, és remélem nem fogja nagyon megnehezíteni a cipőt. A gyári branzolok, ugyanis általában valamiféle préselt papírból(?) vannak, és azok azért könnyedebbek. 

Hamarosan mutatom mi készül rá, most már nincs visszaút! :) A felsőrész, szegény már hónapok óta várja a dicső fárafoglalást, egyszer csak elkészül!!!! :))

3 megjegyzés:

ese írta...

Valóban, préselt papír, modernebb változatban szivaccsal kombinálva és mondjuk texonnal borítva.

Aszódi Melinda írta...

texon, tényleg! köszönöm a kiegészítést! :)

Zsizsik írta...

Hozzám hasonló "voájőrök" kedvence az ilyen bekukkantós werkfotó :) Kösziiiii... :)